2019-10-15 20:25 CEST

View Issue Details Jump to Notes ]
IDProjectCategoryView StatusLast Update
0003498Beast[WHDLoad Installs Games] slavepublic2019-08-08 22:17
ReporterHexaae 
Assigned ToProject InfoShadow of the Beast (Psygnosis)
http://www.whdload.de/games/Beast.html
 
PrioritylowSeveritytweakReproducibilityalways
StatusassignedResolutionreopened 
Summary0003498: Trashed tree in parallax scrolling
DescriptionI've noticed (many years ago) the parallax tree sprite looks trashed in the original version of this game... (attached sshot).
Would be possible to fix it once and for all or is it too complicated?
TagsNo tags attached.
MachineUAE
CPU68040
CPUSpeed50
ChipSetAGA
GFXCardPicasso II
ChipMem2 MB
FastMem0 MB
WorkbenchOS 3.9
KickROM40 - Kick 3.1
KickSoftOther
WHDLoad18.2
imported
Attached Files

-Relationships
+Relationships

-Notes

note ~0005151

Hexaae (reporter)

Last edited: 2016-08-04 21:08

View 3 revisions

Looks like a chipset related issue.
Here Toni stated the problem disappears setting OCS chipset emulation on WinUAE:
http://eab.abime.net/showthread.php?p=727664&styleid=4&styleid=1

EDIT: tested myself and confirmed.

note ~0005164

Denis (reporter)

i have this very same problem on real hardware. Maybe JOTD can have a look at this?

note ~0005550

JOTD (developer)

errr, that's really too minor to bother about that

note ~0005571

Hexaae (reporter)

Just wanted to say Codetapper probably found also the exact reason behind the bug...
http://codetapper.com/amiga/sprite-tricks/shadow-of-the-beast/

Maybe you can collaborate to fix once and for all this Amiga classic.
Still hoping for a fix, maybe one day... ;)

note ~0005997

Hexaae (reporter)

...in the meanwhile with WinUAE I've found is possible to fix also that glitch using these tooltypes for the WHDLoad slave:

ExecuteStartup=
ExecutePostDisk=UAE-configuration cachesize 0 cycle_exact true cpu_multiplier 4 chipset ecs_denise

chipset ecs_denise did the trick!

note ~0006748

Hexaae (reporter)

Is it possible to force "chipset ECS" mode in the slave? This will automagically solve also the tree sprite issue in the main menu.

note ~0006749

Hexaae (reporter)

ECS Denise mode to be exact (with WinUAE this removes the sprite bug)
+Notes

-Issue History
Date Modified Username Field Change
2016-08-01 16:23 Hexaae New Issue
2016-08-01 16:23 Hexaae File Added: Beast_trashed_gfx.jpg
2016-08-04 20:23 Hexaae Note Added: 0005151
2016-08-04 20:23 Hexaae Note Edited: 0005151 View Revisions
2016-08-04 21:08 Hexaae Note Edited: 0005151 View Revisions
2016-08-06 19:58 Denis Note Added: 0005164
2017-04-10 23:06 JOTD Assigned To => JOTD
2017-04-10 23:06 JOTD Status new => closed
2017-04-10 23:06 JOTD Resolution open => won't fix
2017-04-10 23:06 JOTD Note Added: 0005550
2017-04-23 10:42 Hexaae Status closed => feedback
2017-04-23 10:42 Hexaae Resolution won't fix => reopened
2017-04-23 10:42 Hexaae Note Added: 0005571
2018-01-22 11:12 Hexaae Note Added: 0005997
2018-01-22 11:12 Hexaae Status feedback => assigned
2019-03-12 17:49 Hexaae Note Added: 0006748
2019-03-12 17:49 Hexaae Note Added: 0006749
2019-08-08 22:17 JOTD Assigned To JOTD =>
+Issue History